Prozračivanje travnjaka

Prozračivanje travnjaka

Travnjaci se često nalaze na tlu koje nije dovoljno pjeskovito, pa premalo zraka prodire do korijenja. Tada dolazi do asfiksije tj. odumiranja biljke, u ovom slučaju trave, uslijed nedostatka kisika u tlu.

Prozračivanje travnjaka provodi se sa svrhom uspostavljanja ravnoteže učinka gaženja i valjanja travnjaka. Poželjno je vršiti je strojevima za aerifikaciju (prozračivanje), i to prije gnojidbe ili navodnjavanja. Može biti i zabavno ukoliko posjedujete adekvatan, kvalitetan alat koji će vam olakšati posao. Na okućnicama tj. manjim površinama, prozračivanje se može postići primjenom specijalnih alata, strojevima za prozračivanje tratine sa ili bez rotirajućih zubaca, te posebnim grabljama s noževima.

Na većim površinama (sportski tereni ili golf igrališta) aerifikacija se provodi sa posebnim valjcima sa šiljcima koji prozračuju tlo na dubini od 2-3 cm. Prozračivanje je dobro provoditi u jesen. Nakon ljetnog košenja, tijekom vegetacijskog perioda na travnjaku se pojavljuje sloj odumrle trave koja se nije u cijelosti razgradila i sada štetno djeluje na rast trave.

Ovaj sloj, koji se još naziva i filc, stvara povoljne uvjete za razvoj bolesti i štetnika. Stoga je na početku vegetacije nužno provesti vertikalno zasijecanje travnjaka posebnim strojevima (ako se radi o velikom travnjaku) ili ručnim alatom nalik na grablje s noževima (ako travnjak manji). Potrebno je zarezati tlo na dubinu 2 - 3 cm, a nakupljeni filc pograbljati i ukloniti. Mjesta na kojima je trava slaba ili ima osušene dijelove, potrebno je dobro pograbljati, ukloniti suhu travu, te grabljama razrahliti površinski sloj zemlje.

Ovlašteni smo serviseri za proizvođače Honda, Oleo-Mac, Stihl, BCS, Viking, Gianni Ferrari, Agria, Agrinova, Sembdner, MTD, Yanmar, MIO, Negri, Briggs&Straton. Vršimo popravak uređaja namijenjenih radovima u prirodi te održavanju i čišćenju okućnica i postrojenja, poput kosilica, motornih pila, agregata, visokotlačnih čistača i sličnih uređaja. Servis uređaja uključuje pregled, dijagnostiku, zamjenu dijelova i servis.  Više o servisu
Besplatna dostava
na iznose iznad 500 kn
Imate pitanje?
Nazovite - 031 273 124
...ili nam pošaljite email putem